РТ: Путин и Меркелова разговарали о одбрани од Трампових санкција

19-05-2018 08:37:19 | | фото: © Mikhail Klimentyev / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Санкције наметнуте од стране администрације Трамп које би могле да утичу на компаније и9з Немачке и Русије биле су међу питањима о којима су разговарали председник Владимир Путин и канцелар Ангела Меркел током њиховог састанка.

Меркелова је стигла у руски црноморски град у Сочију да се састане са Путином у петак, око годину дана након своје претходне посете 2017. године. Оба лидера су потврдили своје мандате од стране бирача - Путин током мартовских избора, а Меркелова након победе на изборима у септембру 2017. године.

Иако су два лидера имали много питања за разговоре, од хуманитарне помоћи и политичке транзиције у Сирији, до репресије над руском новинском агенцијом у Украјини, најновије акције Сједињених Држава биле су међу главним приоритетима. Одлука председника Доналда Трумпа да САД изађу из нуклеарног споразума са Ираном са поновним наметањем економских санкција представља потенцијалну претњу европским компанијама које послују у Ирану.



Меркелова је рекла да је трансатлантско партнерство вредновано од стране Берлина и да европске земље тренутно разговарају о начинима на које ЕУ може пружити подршку и заштиту компанијама које послују са Ираном. Меркелова је додала да се нада да ће Техеран увидети предност поштовања услова споразума упркос потезу Вашингтона.


Европске компаније су на сличан начин угрожене потенцијалним санкцијама из САД због заједничких пројеката са Русијом, посебно гасоводом "Северни ток 2". Путин је саркастично приметио да је став према пројекту који је демонстрирала администрација Трампа изванредан пример наставка политике коју је усвојио његов претходник Барак Обама.


"[Оно што Вашингтон жели да Русија уради] јесте подршка Украјини, која заиста не жели да развија односе са нама, али је врло задовољна што наш новац добија за транзит гаса. Око две до три милијарде долара годишње ", рекао је Путин.

"Ми нисмо против тога, заправо. Спремни смо за одржавање транзита, ако је то економски изводљиво. Та изводљивост се може постићи кроз преговоре."

"Северни ток 2" ће испоручити руски природни гас директно у Немачку, највећег купца гаса у Европи. Са радом на гасоводу, потражња за транзитним услугама из Украјине и других земаља источне Европе би се смањила у складу са тим. Кијев и друге нације, које би изгубиле његовом изградоњм, тврде да је гасовод политички пројекат који нема комерцијални смисао.

САД, које желе да ЕУ смањи удео руског гаса у корист течног природног гаса из САД, прете санкцијама европским компанијама које су укључене у пројекат.

"Доналд није само председник САД-а. Он је такође робусни бизнисмен, тако да он и даље унапређује своје пословне интересе", објаснио је Путин, додајући да је амерички гас тренутно око 20 до 30 одсто скупљи од руског.

Меркелова се сложила да је "Северни ток 2" комерцијални пројекат, али да Берлин жели да сачува и транзит кроз Украјину.