Уљанов: Политика САД према Ирану заснована на неспособности и незнању елементарних ствари

22-05-2018 02:45:08 | | / vostok.rs |


Политика САД према Ирану заснована је на неспособности и незнању елементарних ствари, рекао је РИА Новости Михаил Уљанов, стални представник Руске Федерације међународним организацијама у Бечу, коментаришући говор америчког државног секретара Мајка Помпеа.

Помпео наступио са програмом који садржи 12 захтева за Иран након изласка САД из нуклеарног споразума. Конкретно, он је рекао да Иран треба да обезбеди МАГАТЕ-у (међународна организација за нуклеарну енергију) приступ без преседана свим објектима широм земље.



Уљанов је нагласио да МАГАТЕ већ има без преседана приступ свим објектима на територији Ирана, а да инспектори могу посетити било који сумњиви објекат, укључујући и војску.

"Ова врста изјаве говори да је америчка политика према Ирану у овом случају заснована на некомпетентности и незнању елементарних ствари", рекао је он.

"Иран има право на мирни нуклеарни програм и то се не може порећи. Сједињене Америчке Државе нису у стању да схвате да је Иран суверена држава која има одређене обавезе у оквиру Споразума о неширењу, али има и одговарајућа права. Једно од основних права је право на мирно коришћење нуклеарне енергије. Иран има такво право и то се не може порећи“, рекао је Уљанов.


Говорећи на фондацији „Херитиџ“ у Вашингтону, Помпео је представио главне захтеве Вашингтона Ирану о прекиду његовог нуклеарног и ракетног програма, смањење његовог „злонамерног утицаја“ у региону, укључујући и повлачење трупа из Сирије. Помпео је нагласио да САД немају ништа против иранског народа, али да су против „богаћења“ његовог руководства. Амерички државни секретар је обећао да ће САД обуздавати „иранску агресију“ и извршити невиђени финансијски притисак на Техеран.