РТ: Француски „Тотал“ се придружио руском пројекту на Арктику вредном 25 милијарди долара

28-05-2018 12:32:47 | | фото: © RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Француски "Тотал" ће купити 10 процената удела у пројекту "ЛНГ 2"руске компаније "Новатек" на Арктику, изјавио је шеф "Новатека" Леонид Микелсон. Француски председник Емануел Макрон је посетио Русију током економског форума у Санкт Петербургу, а уговор са "Тоталом" је потписан током његове посете.

"Тотал" већ има удео од 20 одсто у "Новатеку" и један је од партнера који развија први пројекат за течни природни гас компаније у Јамалу, заједно са кинеским "ЦНПЦ" и Фондом "Пута свиле". Други уговор за "ЛНГ 2" могао би бити завршен у првом кварталу 2019. године, рекао је Микелсон, додајући да би пројекат могао да буде вредан око 25,5 милијарди долара. Коначна одлука о инвестирању може се донети у другој половини 2019. години.


"Тотал", ће имати могућност да повећа свој удео у пројекту за 5 одсто,
рекао је директор компаније "Новатек",али руска компанија намерава да задржи удео од најмање 60 одсто у пројекту "ЛНГ 2".

"Тотал" је недавно био принуђен да преиспита своје учешће у развоју поља "Јужни парс" у Ирану, због наметања економских санкција Ирану у од стране администрације Доналда Трампа. Компанија се још није повукла из пројекта, али је саопштила да ће то морати, осим ако САД не одустану од санкција. ЕУ такође покушава да заштити своје компаније од санкција према Ирану.

Руска индустрија течног природног гаса није предмет санкција, а које се фокусирају на неконвенционалну нафту и гас, али, како је саопштио генерални директор "Тотала" Патрик Пујен новинарима у Санкт Петербургу, "ништа није отпорно на санкције".

"Јамал ЛНГ" је започео са радом прошлог децембра и већ је испоручио два милиона тона течног природног гаса. Објекат када буде завршен, имаће годишњи капацитет од 16,5 милиона тона течног горива.

Арктички "ЛНГ 2" могао би имати капацитет од 19,8 милиона тона, а могао би да почне са радом 2023. године.