Москва: Западне земље не могу да се помире са сумраком њихове доминације

29-05-2018 10:29:39 | | фото: © Фотохост-агентство / РИА Новости/ vostok.rs |


Западне земље не могу да се помире са објективном реалношћу новог полицентричног светског поретка и сумраку њихове доминације у светским пословима, рекао је заменик заменик министра спољних послова Русије Игор Моргулов.

"Овде у Азији, од изузетног је значаја, не неко уједињење и и псеудотолеранција, него изградња неконфликтне креативне сарадње у оквиру различитих политичких система и начина живота, и тај приступ је веома важанкако би имали конструктивну сарадњу у свету у целини, као и у поменутом евроатлантском простору", рекао је Моргулов у Пекингу на свечаном отварању међународне конференције "Русија и Кина: сарадња у новој ери".

Према његовим речима, очигледно је да западне земље нису спремне да прихвате објективну реалност новог полицентричног светског поретка и сумрака њихове доминације у светским пословима.

"Азија, како сам рекао, представља широке могућности за изградњу оваквог заједничког, свеобухватног и повезаног простора за сарадњу, укључујући и економију и политику, што показују приступи које заступају земље ШОС-а, Асоцијација земаља Југоисточне Азије, чланови ЕАЕС-а", додао је дипломата.