Матвијенкова: НАТО је у данашњoj реалности реликт биполарне ере

29-05-2018 11:36:25 | | фото: © Пресс-служба Совета Федерации РФ / vostok.rs |

"Наглашавам да тзв. непријатељска и ревизионистичка Русија - није објективна реалност, него чисто унутрашњи пројекат Запада, помоћу којег он решава своје унутрашње проблеме"


НАТО у данашњoj реалности није универзална институција у области безбедности, него реликт биполарне ере, саопштила је председавајући Савета Федерације Валентина Матвијенко.

"То што обезбеђује безбедноснт једном, у блоковском моделу безбедности нужно представља претњу другима, и на рачун безбедности других. И зато НАТО није универзална институција у области безбедности, него реликт биполарне ере, која по самој дефиницији не може, а да не тражи противника" - рекла је Матвиејнкова

Према њеним речима, чланице НАТО-а са свим правом верују да им алијанса гарантује њихову сигурност, међутим њихова стратешка грешка лежи у чињеници да они себе изједначавају са Европом.

"Оно што осигурава безбедност за једног у блоковском моделу сигурности је неизбежно претња другима и претња безбедности на рачун других", рекла је Матвијенкова.

Она је нагласила да су западне земље данас пронашле противника у "руској претњи".

"Наглашавам да тзв. непријатељска и ревизионистичка Русија - није објективна реалност, него чисто унутрашњи пројекат Запада, помоћу којег он решава своје унутрашње проблеме", - уверена је Матвијенкова.


По њеном мишљењу, решавањем унутрашњих проблема на рачун конфронтације са Русијом, евроатлантисти су успели да схвате да се свет променио, да диктирање једног пола изазива све веће одбацивање и отпор.

"Друго, Путинова Русија више није слаба држава пре-примаковске ере, а овај погрешан прорачун је веома карактеристичан за тренутну ситуацију", рекала је председавајући Савета Федерације.


"Још увек постоји иста експанзионистичка логика, исто непоштовање интереса других држава, политичке, економске и уцене силом", додала је она , те приметила да је данас неопходно пронаћи нове канале и формирати међунационалну и међукултурну комуникацију како би се смањио ризик од сукоба `узајамним неспоразумом` ".

Она је приметила да покушаји транснационализација домаћих закона појединих држава повећава конфузију и хаос у свету, а на дужи рок прети да убије и саму идеју права.

"Деградацију светског поретка у правцу силе видимо у последњем кварталу века. Једна од последица је транснационализација домаћих закона појединих држава и покушаји њихове примене изван националне јурисдикције, па чак и извозом домаћег права да се замени или измени међународно", рекла је Матвијенкова.

Она је нагласила да правни нихилизам не познаје границе,
"признајући га у једној сфери, ми неизбежно ризикујемо ширење овог канцерогеног тумора на све остале".