РТ: САД увеле царине за челик и алуминијум из ЕУ, Канаде и Мексика

31-05-2018 04:26:09 | | фото: © Philippe Huguen / AFP/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

САД су увеле тарифе на увоз челика и алуминијума из Канаде, Мексика и Европске Уније.

Нова тарифа од 25 одсто за увоз челика и тарифа од 10 одсто за увоз алуминијума из ЕУ, Канаде и Мексика ступа на снагу у поноћ, изјавио је амерички министар трговине Рос.

"Радујемо се наставаку преговора, како са Канадом и Мексиком с једне стране, тако и са Европском комисијом, с друге стране, јер постоје и друга питања која такође треба решити", рекао је Рос новинарима. Рос је понудио мало детаља о томе шта би набројане државе могле учинити да би се тарифе укинуле.

Раније ове недеље, Рос се састао са комесаром ЕУ за трговину Сесилиом Малмстром како би разговарали о овом питању јер Брисел држи наду за позитиван исход без тарифа или квота.


Увођење тарифа би могло ескалирати и потенцијално изазвати трговински рат. Европска Унија и Канада су обећале да ће увести реципрочне мере.


Тарифе су објављене у марту након што је председник Трамп рекао да су САД неправедно третиране у трговини са својим суседним и другим партнерима. Председник САД такође је запретио да ће одговорити на било који нове трговинске баријере ЕУ порезом на аутомобиле произведене од стране европских произвођача.


Према Трампу, тренутни трговински тренд уништава амерички сектор челика и алуминијума.

"Људи немају појма колико је наша земља лоше третирана у другим земљама. Људи који нас представљају немају појма", рекао је Трамп.