РТ: Руске компаније планирају да удвоструче производњу злата

03-06-2018 11:28:36 | | фото: © Serguei Fomine / Global Look Press / RT/ vostok.rs |


Велике руске компаније за производњу злата планирају да скоро удвоструче производњу. Повећање производње може учинити Русију другим произвођачем на свету овог племенитог метала.

Русија је тренутно трећа у глобалном рејтингу производње злата након Аустралије и Кине. Међутим, то би се могло променити за мање од једне деценије, каже Михаил Лесков, заменик директора на московском Институту за геотехнологију.

Русија је 2017. године извадила 8,8 милиона унци, што чини 8,3 посто укупне глобалне производње, према подацима консултантске куће "Металс фокус" из Велике Британије. Новооткривена налазишта злата ће омогућити компанијама да повећају производњу за пола за седам година. До 2030. године очекује се да производња порасте за скоро осам милиона унци.


Раније ове године, државна истраживачка компанија "Росгео" је саопштила да је у руској Републици Башкортостан (или Башкирија) пронађено ново налазиште са око 900 тона сребра и злата. Према иницијалним проценама, на овом подручју налази се око 87 тона злата. Наслаге сребра се процењују на 787 тона.


Руска индустрија рударства злата скоро је удвостручила свој обим производње током последње две деценије. Према подацима Руске уније произвођача злата, произвођачи су у протеклих 10 година извадили 2189 тона злата.


У Русији постоји велики број региона за експлоатацију злата, укључујући и најперспективније у свету. Краснојарски регион у централној Русији има две главна налазишта - Олимпиада и Благодатное. Такође, Чукотска регија на далеком истоку Русије је дом за највеће руднике злата.


Региони Амур и Магадан су најбрже растући златни центри док је сибирски град Иркутск такође један од најистакнутијих рударских подручја у земљи.