Почиње сакупљање трагова НАТО злочина

05-06-2018 01:29:02 | | Фото: Танјуг / Новости/ vostok.rs |


У уторак, 12. јуна, коначно ће, сазнају "Новости", бити формирано Координационо тело које ће испитивати последице НАТО бомбардовања наше земље на људе и животну средину.

Тело чије је оснивање иницирала група стручњака различитих профила - од лекара до физикохемичара и бивших припадника Војске Србије - окупљена око иницијативе да се утврде последице еколошке катастрофе изазване бомбардовањем 1999. године, како је јуче потврђено "Новостима", одмах ће почети са прикупљањем и анализом података, како из архива, тако и са терена. Оно ће радити паралелно, независно од недавно основане скупштинске комисије која има исти циљ - да утврди последице НАТО бомбардовања.

- Напокон смо са три министарства: здравља, животне средине и одбране, утаначили да званичан датум оснивања Координационог тела буде 12. јун - потврђује, за "Новости", професорка Даница Грујичић, начелник неуроонкологије у Клиници за неурохирургију КЦС. - Све је већ спремно и знају се чланови сва три дела овог Координационог тела, које ће имати међуресорни, оперативни део у којем су физичари, хемичари, лекари, затим саветодавно тело које чине углавном представници САНУ, и Управни одбор на чијем челу ће бити Горан Триван, министар заштите животне средине, а чланови тог УО биће и министри Златибор Лончар и Александар Вулин.

Професорка Грујичић открива да ће један од првих потеза Координационог тела бити позив Доменику Леђеру, који је у Италији на суду успео да докаже везу између осиромашеног уранијума који је НАТО користио током 78 дана бомбардовања Србије и Црне горе, и карцинома од којих су оболели италијански војници ангажовани у мисији КФОР на КиМ.


Фото З. Јовановић / Новости

- Веома би нам значајно било да видимо документацију коју је прикупио Доменико Леђеро својим тимом из организације "Војна опсерваторија", иако су се они бавили само осиромашеним уранијумом и успели да то докажу на суду и издејствују одштете - објашњава професорка Грујичић. - Наш посао ће, заправо, бити много шири, јер ћемо ми поред последица осиромашеног уранијума, испитивати и последице хемикалија које су приликом бомбардовања струјних далековода, рафинерије и других постројења отишле у ваздух, земљу и воду.

Узорке ће испитивати Национална мрежа лабораторија, у коју ће заправо ући све постојеће акредитоване лабораторије.

- Најважније је да видимо какво је кретање болести за ових 19 година од бомбардовања - каже професорка Грујичић. - И не мислимо само на малигне болести, које су дефинитивно у порасту, него и на аутоимуне, пораст стерилитета, психијатријска обољења... Можда се ни мени, као једном од покретача иницијативе да се утврде последице НАТО агресије, неће свидети резултати до којих ћемо доћи, али објавићемо чињенице. Ништа не прејудицирамо. Само се залажемо за то да се утврди истина.

Фото Принт скрин

Снимак Пентагона - доказ

НАТО је још 1994. године знао да осиромашени уранијум изазива рак, али је упркос томе, свесно и намерно, њиме пунио бомбе којима је гађао Србију пет година касније - открио је Доменико Леђеро. - Постоји видео-снимак из 1994, који је направио Пентагон, у ком се јасно указује на штетност осиромашеног уранијума по здравље људи. У њему се наводи његово деловање, последице, дају се савети како да се заштите они који су изложени дејству.