Порошенко уверен да „Северни ток 2“ неће бити реализован

08-06-2018 09:14:18 | | фото: © Фото : Nord Stream 2 / Aксель Шмидт/ vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко рекао је да пројекат "Северни ток 2" неће бити реализован.

„Сматрам да ’Северни ток 2‘ неће много утицати на украјинску економију, јер га неће бити. Уверен сам да ћемо заједничким напорима успети да га зауставимо“, рекао је Порошенко током сусрета са студентима Кијевског националног универзитета „Тарас Шевченко“.


Украјински председник је пројекат прогласио политикантским и рекао да он нема никакав економски чинилац.


Порошенко је додао да ће у случају реализације „Северног тока 2“, уколико буде реализован, бити око три милијарде долара. То је сума коју Украјина троши на одбрану, рекао је Порошенко.

„Да ли вам је јасно због чега се он гради? Не да би економским факторима била спроведена диверсификација, него да би Украјина остала без новца за финансирање одбране“, навео је Порошенко.

У четвртак је објављено да је Шведска издала дозволу за изградњу гасовода. Раније су то учиниле Немачка и Финска. Компанија „Норд стрим 2“ треба да добије још сагласност од Данске.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Против пројекта су Украјина, која страхује да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, и САД које имају амбициозне планове за извоз свог течног гаса у Европу. Литванија, Летонија и Пољска су саопштиле да не одобравају изградњу овог гасовода, јер су њихови лидери уверени да је реч о политичком пројекту.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут