Канада: ЕУ, Јапан и Мексико имају јединствен став о америчким царинама

11-06-2018 09:54:34 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Канада, европски партнери, Јапан и Мексико имају јединствен став о америчким царинама на алуминијум и челик, они су у блиској координацији у погледу узвратних мера, изјавила је канадска министарка спољних послова Кристија Фриланд.


„Став наших европских партнера и Јапана поклапа се са нашим. Ми се налазимо у тесној координацији са ЕУ и Мексиком по питању реципрочних мера. Представници Јапана и ЕУ су се састајали са нама да бисмо разговарали о томе. Поднели смо жалбу Светској трговинској организацији“, изјавила је Фриландова новинарима.

Раније је амерички председник Доналд Трамп изјавио да САД не подржавају коначну изјаву усвојену након самита Г7 у Канади. На свом налогу на Твитеру Трамп је објаснио да је такву одлуку донео због неколико изјава канадског премијера да су „америчке царине својеврсна увреда“ и да му он „неће дозволити да га малтретирају“.

Портпарол Џастина Трудоа, Камерон Ахмад, изјавио је да канадски премијер пориче да је увођење америчких санкција на увоз челика и алуминијума назвао „увредљивим“ након одласка Трампа из Канаде за Сингапур.

Самит групе Г7 одржан је у канадској провинцији Квебек од 8. до 9. јуна. Раније је премијер Канаде Џастин Трудо саопштио да су се све земље усагласиле о изјави. Нешто пре самита Г7, Трамп је увео царине на увоз челика и алуминијума из ЕУ и Канаде, што је изазвало критике на његов рачун.