Путин добио личну поруку од Ким Џонг Уна

14-06-2018 03:15:23 | | фото: фото: © Михаил Метцель/ТАСС/ vostok.rs |


Председник Президијума Врховне народне скупштине Северне Кореје Ким Јонг Нам предао је председнику Владимиру Путину личну поруку од председника Северне Кореје Ким Џонг Уна.

"Имам част да вам пренесем искрене поздраве од председника [Државног савета Северне Кореје], друга Ким Џонг Уна, упућеног вама", рекао је Нам на састанку са шефом руске државе, те му предао поруку, преноси ТАСС.

Током састанка председник Руске Федерације је истакао да су челници САД-а и Северне Кореје на самиту одгурнули изгледе за велики војни сукоб на Корејском полуострву.


"Поздрављамо и ценимо резултате састанка севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и Сједињених Држава господина Трампа, који је одржан недавно, 12. јуна", - рекао је Путин на састанку са Намом.


Руски председник је додао да је самит између САД-а и Северне Кореје одгурнуо изгледе за велики војни сукоб на Корејском полуострву.

"То је забрињавало цео свет јер је могло довести до веома озбиљних последица, до великог војног конфликта", рекао је Путин.

"Захваљујући овом састанку, овај неповољни сценарио је одгурнут, те су се појавили изгледи за решавање свих проблема мирним и дипломатским средствима."

Позив Ким Џон Уну у Русију

Путин је такође потврдио позив лидеру Северне Кореје Ким Џонг Уну да посети Руску Федерацију. Према речима шефа руске државе, посета може као посебан састанак, као и да се сусрет одржати на маргинама Источног економског форума у ​​септембру у Владивостоку.

"Желим да потврдим и да Вас замолим да пренесете председнику Северне Кореје, Ким Џонг Уну наш позив да посети Русију", рекао је Путин.

"У том смислу, сусрет може да се организује у оквиру Источног економског форума у ​​Владивостоку у септембру ове године, а може да се организује посебно", додао је он.

Међукорејско питање

Путин је такође додао да поздравља контакте лидера Северне и Јужне Кореје.

"Увек смо покушавали да решимо све проблеме око Корејског полуострва. Желим да истакнем у вези с тим, да ми свакако поздрављамо контакте који су започели између лидера Северне и Јужне Кореје", закључио је Путин.