Кина објавила листу производа за царину из САД у вредности од 50 милијарди долара

18-06-2018 09:08:20 | | / vostok.rs |


Кинеске власти објавиле су листу од 659 производа америчке робе на коју ће се увести тарифе у висини од 25%,пренела је новинска агенција Ксинхуа позивајући се на одлуку Државног савета Народне Републике Кине.

Напомиње се да ће тарифе за 545 производа из САД, укључујући и пољопривредне производе, возила и морске плодове у вредности од око 34 милијарди $ ступити на снагу 6. ​​јула 2018. године. Датум увођења царина на производе енергетске, хемијске индустрије, као и медицинске опреме биће познат касније.

Раније је Бела кућа саопштила да САД намеравају да уведу царине у износу од 25% на увезену робу из Кине у вредности од 50 милијарди долара. Очекује се да ће царине бити на робу која се тиче ваздухопловне, информационе области, као и комуникационих технологија, роботике и аутомобилске индустрије.

Министарство трговине Кине је раније протестовало у вези са одлуком америчких власти, истичући да ће Кина "пружити јак отпор" као одговор на акције САД и да ће мере бити реципрочне по обиму и снази.