Јапан: САД поставиле Северној Кореји захтеве у 47 тачака

18-06-2018 10:02:58 | | / vostok.rs |


У оквиру договора са Северном Корејом о денуклеаризацији САД су поставиле захтеве у 47 тачака, саопштио је шеф јапанске дипломатије Таро Коно у интервјуу за телевизију НХК.


„Амерички државни секретар Мајкл Помпео је током посете Пјонгјангу скренуо пажњу Северној Кореји да САД у термин ’пуна денуклеаризација‘ укључују ликвидацију нуклеарног и другог оружја за масовно уништење — хемијског, биолошког, као и ракета и свих објеката из те сфере“, рекао је Коно.

Он је додао да САД неће укинути санкције Северној Кореји ако Пјонгјанг не реализују свих 47 постављених услова.

Шеф јапанске дипломатије сматра да ће севернокорејски лидер Ким Џонг УН реализовати обећања о потпуној денуклеаризацији полуострва.

„Обећање високог руководства има посебан значај у Северној Кореји, посебно ако је оно дато писаним путем. Важно је и то што је о пуној денуклеаризацији издато саопштење у тој земљи“, рекао је министар спољних послова Јапана.

Коно је истакао да САД за сада не намеравају да смање свој контингент у Јужној Кореји.

„О томе не може бити говора све док се ситуација у области безбедности у региону кардинално не промени“, навео је јапански министар.

Први самит САД и Северне Кореје у историји, на којем су се састали амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг УН, одржан је 12. јуна у Сингапуру. На крају састанка Трамп је изјавио да је потписао „детаљан“ документ са Северном Корејом.