Столтенберг: Јединство НАТО-а угрожено због неслагања између САД и Европе

20-06-2018 08:52:06 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је јединство трансатлантског савеза угрожено због неслагања између САД и Европе.

„Постоје реалне несугласице између САД и других савезника о питањима попут трговине, климатских промена и иранског нуклеарног споразума“, рекао је Столтенберг, преноси „Гардијан“. „Ова неслагања су стварна и неће нестати преко ноћи.“


Генерални секретар НАТО-а је истакао да ништа није „уклесано у камену“, да ће се трансатлантски споразум увек успешно развијати, али то не значи да је раскид неизбежан.

Према речима генералног секретара, све чланице НАТО-а треба да раде како би се избегао раскол у јединству савеза.

Столтенберг је додао да, упркос неслагањима по многим питањима, САД јачају своју посвећеност европској безбедности. Од ступања Трампа на дужност, САД су повећале финансирање свог присуства у Европи за 40 одсто.

Столтенбергова изјава дата је због неслагања са којима се суочавају чланице НАТО-а. Конкретно, у понедељак је амерички председник Доналд Трамп изјавио да је Европа направила „велику грешку“ у својој миграционој политици и да се народ Немачке због тога окреће против свог руководства.