Руски експерт о „србском Искандеру“: „Шумадија“ је добар пут за опоравак српске војне индустрије

22-06-2018 09:10:32 | | Илустратор: Слободан Ђукић, Russia beyond/ vostok.rs |


У последње време је приметан постепен опоравак српске војне индустрије која ја развила неколико интересантних пројеката. Један од њих је и модуларни самоходни лансер ракета „Шумадија“ која има доста добру извозну перспективу на тржишту Блиског и Средњег истока

„У свету постоји велика потражња за системима овакве категорије. Ракетни системи великог домета су преко потребни у условима реалног рата. Са њим се оперативно може покрити велики број различитих циљева са безбедног растојања, без ризика по сопствене снаге. У нашем случају, руски еквивалент србској „Шумадији“ јесте оперативно-тактички ракетни комплекс „Искандер-М“, којег одликује још већи домет и разорна моћ“ - закључује Андреј Фролов, војни експерт из Центра за анализу стратегије и технологије.


Србска војна индустрија је конструисала самоходни модуларни ракетни систем нове генерације, који је по речима произвођача способан да уништава циљеве на даљинама и до 285 километара. Последњи пут је овај систем виђен на Међународном сајму наоружања Eurosatory 2018 који се недавно одржао у Паризу. Конкретно, „Шумадија“ је приказана на штанду српске државне компаније Yugoimport.

Модуларни ракетни систем „Шумадија“ ће моћи да лансира два типа ракета које ће носити ознаке „Јерина-1“ (максимални домет ове ракете је 285км) и „Јерина-2“ (максимални домет ове ракете је 70-75км).

Према званичним подацима српске државне компаније Yugoimport, ракета великог домета „Јерина-1“ представља навођену артиљеријску ракету калибра 400 мм која се на циљ наводи комбинацијом инерцијалног и GPS навођења. Она ће носити парчадно-рушећу бојеву главу масе до 200 кг. Њен максимални домет је пројектован на 285 километара, са вероватном кружном грешком (одступањем од циља) до 50 метара. Што се тиче ракете „Јерина-2“ она више личи на стандардну ракету која се лансира из вишецевних лансера ракета (ова ракета се производи у калибру 262 мм што је аналогно ракетама за ВЛР „Оркан“). За разлику од „Јерине-1“ ова ракета ће бити неуправљива и носиће парчадну бојеву главу са 288 фрагмената.

Максимални број ракета „Јерина-1“ које се могу наћи на једној лансирној јединици је 4-8 ракета смештених у херметички затворене челичне контејнере-ракетне модуле, које су фабрички спаковани и затворени. Са друге стране, када систем делује са ракетама „Јерина-2“ онда број ракета по једној лансирној јединици може да достигне бројку од 12 комада.

„Шумадија“ може да делује самостално, у виду батерије која се састоји од 3-6 лансирних оруђа или пак артиљеријско-ракетног дивизиона, који у свом саставу има 9-18 лансирних оруђа са логистичким и комуникационим возилима.

Цео систем је интегрисан на шасију камиона домаће производње ФАП 2832, који је додатно оклопљен ради заштите посаде од фрагмената експлозије до чега може доћи приликом непријатељског контрабатирања.

У перспективи се планира усвајање и термобаричне бојеве главе са којом ће се опремати ова ракета.

Russia beyond