Сарадња са Русијом кључна за успостављање мира на Корејском полуострву

22-06-2018 11:21:13 | | / vostok.rs |


Председник Јужне Кореје Мун Џае Ин изјавио је у Москви да је сарадња са Русијом кључна за успостављање мира на Корејском полуострву.


Мун, који је допутовао у тродневну посету Русији, одржао је говор у Државној думи Русије и том приликом рекао да сарадња са Русијом представља камен-темељац за успостављање благостања целокупне североисточне Азије.

„Северна Кореја ради на имплементацији свих мера како би процес денуклеаризације Корејског полуострва био реализован. Заузврат, Јужна Кореја и САД смањују војни притисак према Пјонгјангу, тако да је време рата између Севера и Југа иза нас. Ми смо на путу ка миру и сарадњи“, истакао је.

Он је говорио и о инфраструктурним пројектима, рекавши да се Сеул нада да ће Транссибирска железница једног дана стићи и до јужног краја Корејског полуострва.

„Пруга која повезује Москву и Владивосток није обична пруга, већ је пут живота који су изградиле златне руке руских радника. То је пут ширења знања цивилизације, пут ка успостављању мира. То је пут који спаја Исток и Запад, који отвара врата Евроазије. Железница, која је старија од 100 година, представља и симбол изградње евроазијског друштва“, рекао је.

Јужнокорејски председник је додао и да ће мир на Корејском полуострву допринети активизацији међукорејске економске сарадње и продубити трилатералну сарадњу и са Русијом.