Дванаест совјетских жена које су „запржиле чорбу“ нацистима

23-06-2018 07:48:10 | | Људмила Павличенко Archive Photo / Russia beyond/ vostok.r |


Совјетске жене у Другом светском рату често нису биле ништа мање храбре од мушкараца. Јуначки су се бориле против непријатеља као пилоти, тенкисти, снајперисти или партизани. Деведесет жена је за допринос победи добило највишу војну награду – звање Хероја Совјетског Савеза.

Лидија Литвјак

Пилот ловачког авиона Лидија Литвјак је најбољи војник женског пола свих времена. Однела је 12 победа у ваздуху. Погинула је у борби 1. августа 1943. у 22. години живота.

Јекатерина Буданова

Јекатерина Буданова је такође била ас. Борила се заједно са Лидијом Литвјак. Однела је 11 победа. Није дочекала крај рата. Убијена је 1943. када јој је било 26. година.

Марија Октјабрска

Када је почео Други светски рат Марија Октјабрска је продала сву своју имовину и дала као прилог за набавку тенка. Новом тенку је дала име „Ратна другарица“ и лично од Стаљина добила одобрење да управља тим тенком. Октјабрска је била прва жена тенкиста на свету. Смртно је рањена на северу Белорусије 1944. у 39. години живота.

Зоја Космодемјанска

Зоја Космодемјанска је прва жена која је у току Другог светског рата добила звање Хероја Совјетског Савеза. Била је диверзант у немачкој позадини. Ухваћена је, мучена и обешена 21. новембра 1941. када је имала само 18 година. Зоја Космодемјанска је касније постала један од најпопуларнијих симбола отпора нацизму у Совјетском Савезу.

Наталија Меклин

Наталија Меклин је била командандир одреда чувеног 46. гардијског ноћног бомбардерског пука познатог под називом „Ноћне вештице“. Извела је 980 борбених летова и дочекала крај рата. Умрла је 2005. у 83. години живота.

Људмила Павличенко

Људмила Павличенко је ликвидирала 309 непријатеља и самим тим је најбоља жена снајпериста, а спада и међу најбоље снајперисте света. Павличенкова је 1942. године посетила САД у склопу совјетске делегације и састала се са председником Френклином Рузвелтом. Умрла је 1974. у 59. години живота.

Татјана Макарова

Командир одреда пука „Ноћне вештице“ Татјана Макарова погинула је у борби 25. августа 1944. на небу изнад Пољске. Имала је тада 23 године.

Александра Самусенко

Александра Самусенко била је командир тенка Т-34 и једина жена заменик команданта тенковског батаљона. Имала је 23 године када је 3. марта 1945. године подлегла ранама задобијеним у боју.

Роза Шањина

Снајпериста Роза Шањина је била позната по томе што је са два узастопна пуцња погађала два циља. Ликвидирала је 59 непријатељских војника и официра. Убијена је 28. јануара 1945. у 21. години живота.

Нина Петрова

Нина Петрова је имала 46 година када се завршио Велики отаџбински рат. Била је најстарија жена снајпериста. Добровољно је ступила у армију и током читавог рата је ликвидирала 122 непријатељска војника. Погинула је у саобраћајној несрећи уочи победе, 1. маја 1945. године.

Хелена Кулман

Совјетска Естонка Хелена Кулман била је обавештајац и дејствовала на територији Естоније коју су окупирали нацисти. Ухваћена је и погубљена 6. марта 1943. у 24. години живота.

Ањела Кшивоњ

Ањела Кшивоњ је била обичан војник у независном женском батаљону пољске Народне армије „Емилија Платер“. Овај батаљон се борио у склопу совјетске армије. Емилија је погинула 12. октобра 1943. у 19. години живота спасавајући рањене војнике и важне документе из запаљеног камиона после напада немачке авијације. Била је једина Пољакиња којој је додељено звање Хероја Совјетског Савеза.

Борис Јегоров,
Russia beyond