Москва: Провокативан и циничан карактер извештаја ОЗХО

26-06-2018 10:50:38 | | Зграда Министарства спољних послова, фото: © Сергей Бобылев |


Москва сматра циничним и ангажованим закључке извештаја техничког секретаријата Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о резултатима инспекције научно-истраживачких објеката у Барзи и Џамрају у Сирији и очигледно је да је тај документ усвојен под снажним притиском САД, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Обратили смо пажњу на извештај генералног директора техничког секретаријата Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) господина Ахмеда Узјумџуа о реализацији одлуке 83. заседања Извршног одбора ОЗХО. У овом случају се под лупом, наравно, нашао Научно-истраживачки центар са огранцима у граду Барза и граду Џамраја“, наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова истакло је да је „за Сирију он био од кључног значаја са народно-економског гледишта“. „Овај цивилни објекат био је збрисан са лица земље 14. априла у заједничком ракетном нападу Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске“, истиче се у саопштењу.

„Више пута смо истицали да захтеви који су у њему (извештају) постављени Сирији излазе из оквира за хемијске конвенције. Покушај да инспектори ОЗХО добију несметан и безусловни приступ било којим објектима војне и цивилне инфраструктуре (укључујући и тајне), не улази ни у које међународно-правне оквире. Јасно је да је такав документ усвојен под најјачим притиском Сједињених Америчких Држава и њихових најближих савезника“, наглашава Министарство.

У саопштењу се додаје да би „било занимљиво да се погледају саме САД, када би неко желео на сличан начин да изврши инспекцију њихових објеката“.

Министарство спољних послова Русије такође је приметило „провокативни и цинични карактер извештаја ОЗХО“.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут