Лавров: Повлачење руске војске из Сирије зависи од ситуације на терену

30-06-2018 03:28:20 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј лавров коментарисао је ситуацији у Сирији, те упозорио на то да преостали припадници ДАЕШ-а и Нусра фронта у тој земљи покушавају да спрече реализацију договора о јужној зони деескалације.

Он је нагласио да је све више земаља које се слажу с тим да будућност Сирије треба да одреди сам сиријски народ, доношењем устава и организовањем избора.

Руски министар је, такође, рекао да Русија неће постављати вештачке крајње рокове за повлачење своје војске из Сирије, као и да смањење њеног војног присуства у тој земљи зависи од „ситуације на терену“.

Према његовим речима, сиријска криза је резултат уплитања спољних снага које су покушале да искористе ситуацију у тој земљи и да прекроје карту блиског истока.

„Рат се распламсао услед низа грешака свих страна, укључујући и владу те земље. Уверен сам да су протести могли да буду умирени политичким методама у раној фази. Оно што сада имамо јесте, међутим, резултат мешања спољних сила које су покушале да искористе ситуацију да би прекројиле карту Блиског истока и Северне Африке, покушавајући да продру у Сирију без икаквог позива и покушавајући да тамо наметну свој поредак“, рекао је Лавров.

Он је навео да сиријска влада сада у оквиру такозваног астанског процеса покушава да успостави дијалог с наоружаном опозицијом да би решила кризу.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут