Како сибирски народ Јакути слави празник Летњег сунца

01-07-2018 09:33:08 | | Јакутски плесачи на традиционалној прослави празника Исиах, |


Најдужи летњи дани у Републици Саха (Јакутија) време су за прославу празника Исиах у долини Тујмада. Житељи овог краја Русије ове дане не само што посвећују слављењу Сунца кроз забаву, пиће, јахање, рвање и плес, већ је то такође прилика да се сретну са својим рођацима и пријатељима из различитих крајева региона.

Већина нас само једном (или двапут) годишње слави Нову годину, али народ из Јакутије поштује древну традицију у складу са којом обележава још један почетак године. Ова традиција води порекло од култа обожавања Сунца и божанства плодности.

Прослава траје два дана и некада је падала на дан летње дугодневице. Данас се, међутим, Исиах прославља оним данима када може да се окупи већи број људи, тј. током првог викенда после дугодневице. Ове године то је било 23. и 24. јуна.

Велика саобраћајна гужва тих дана завладала је на путу дугом 10 километара од аеродрома па све до места прославе. Добрих година прослави присуствује до 200 000 људи, мада неки сумњају у ову бројку, јер у огромној Јакутији (која заузима петину територије Русије) живи само милион становника, док је број припадника јакутског народа широм света око 480 000.

Преко 111 забавних програма и активности одржава се на 20 бина на територији архитектонско-етнографског комплекса Ус Хатин у близини Јакутска, престонице региона.

Међутим, прослава није ограничена на Републику Саха. Посетиоци могу да се упознају са јакутском културом и плесом и набаве сувенир од мамутових кљова и на имању Коломенскоје код Москве.

Традиционално јакутско рвање

Овај парк је претворен у мало парче Јакутије. Ту су јаранге (традиционални шатори у којима су некада живели Јакути), песме и плес, народне игре, па чак и јакутско рвање, познато као мас-рвање, настало из традиционалне игре вучења штапа. За госте су припремљене и реке кумиса (изузетно цењено ферментисано пиће од кобиљег млека).

Исиах симболизује долазак лета и буђење природе. Ово је најважнији празник у Јакутији.

Традиционални јакутски плес на прослави Исиаха

„Исиах је првенствено и превасходно прослава благослова живота, ширење добре воље на цело човечанство и одавање захвалности Сунцу”, рекао је представник Републике Саха Јуриј Купријанов за М24. „Овај празник се слави 1500, можда и 2000 година, а стигао је до нас преко нашег епа Олонхо, који су наши преци сачували преносећи га усмено с колена на колено.”

Иако је Јакутија позната по широко заступљеној хришћанској вероисповести, становници овог региона нису превише религиозни. Упркос фестивалу Исиах, исто се може рећи и за њихов однос према традицији. Јакути нису посебно окренути прошлости и обичајима. Међутим, Сунце је за њих ипак веома важно, због сурове климе која овде влада. За време зимских месеци време је заиста ледено и температуре умеју да падну до -50 и -70 степени Целзијуса, док су лета врела, али кратка.

Russia beyond