Естонија: „Северни ток 2“ не задовољава интересе ЕУ

02-07-2018 10:08:14 | | фото: © North stream/ vostok.rs |


Естонски министар спољних послова Свен Миксер сматра да изградња гасовода "Северни ток 2" не задовољава интересе Европе, саопштио је онза немачки "Дие велт", преноси ТАСС.

"Заустављање пројекта је напросто у интересу ЕУ. Морамо да радимо напорно да проширимо добављаче и путеве снабдевања енергетских ресурса, а "Северни ток 2" није корак у том правцу", - рекао је он.

По његовом мишљењу, "Северни ток 2" није економски, већ геополитички пројекат", те да је гасовод "полуга Русије да утиче на европску политику".

"Он је полуга Русије за утицај на европску политику", рекао је министар.


"Северни ток - 2" је пројекат за проширење постојећег гасовода "Северни ток", који би повезао Русију и Немачку испод Балтичког мора, заобилазећи транзитне земље - Украјину, Белорусију, Пољску и друге источноевропске и балтичке земље. Гасовод би, генерално, ишао трасом "Северног тока" и прошао би кроз ексклузивне економске зоне и територијалне воде пет држава - Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке. Његова дужина би била више од 1,2 хиљаде km, а капацитет - 55 милијарди кубних метара гаса годишње.