РТ: Русија електрификује жељезницу у Ирану која повезује централну Азију са Персијским заливом

03-07-2018 10:40:42 | | фото: © Regis Duvignau / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Руске железнице започеле су радове на електрификацији железничке пруге у Ирану, саопштила је компанија.

Пројекат вредан 1,2 милијарде долара ће електрификовати железницу која повезује ирански град Гармсар близу Техерана са Инс Буруном близу границе са Туркменистаном. Дужина железничке пруге Гармсар-
Инс Бурунје 495 km.

Пројекат ће удвостручити максималну брзину на прузи, а капацитет ће се повећати четири пута, односно на 10 милиона тона годишње, рекао је шеф Руских железница Олег Белозеров, који је у посети Ирану како би да присуствовао почетку радова. Пруга се протеже према Туркменистану и Казахстану, повезујући централну Азију са Персијским заливом и шире.


"Електрификација ће такође повећати сигурност и смањити емисије гасова у атмосферу. Све ово ствара услове за раст протока роба дуж међународног саобраћајног коридора "Север-југ" и интензивирање економских односа у каспијском региону", рекао је Белозеров. Међународни транспортни коридор "Север-Југ" је мрежа бродских, железничких и путних рута преко Индије, Ирана, Азарбејџана и Русије.


Електрификација ће трајати око четири и по године у укупној дужини од 495 километара, укључујући 203 километра на високим планинама, 31 станицу и 95 тунела.


Први потпредседник Руских железница Александар Мишарин рекао је у априлу да пројекат може бити много већи него сада. Према речима званичника, Иран је Русији предложио пројекте електрификације железнице у вредности од три милијарде евра.