Русија, САД и Јордан настављају дијалог о јужној зони деескалације у Сирији

04-07-2018 02:28:47 | | / vostok.rs |


Војни званичници Русије, САД и Јордана настављају дијалог о јужној зони деескалације у Сирији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са јорданским колегом Ајманом ел Сајфадијем.


„Договорили смо се данас да пре свега разговарамо о ситуацији у Сирији, са посебним акцентом на зону деескалације на југозападу те земље. Истичемо континуиране корисне контакте између наше војске, војске Јордана и војске Сједињених Америчких Држава у оквиру механизма установљеног у Аману и центра за надгледање јужне зоне деескалације“, рекао је Лавров.

Министар је нагласио да Москва цени улогу Јордана као посматрача у Астанском процесу о Сирији.

Он је додао да је наредни састанак о решавању сиријске кризе заказан за крај јула.

Са своје стране, јордански министар изразио је наду да ће Москва и Аман успети да укажу на заједничке кораке за решавање ситуације на југу Сирије.

„Надам се да ћемо данас успети да размотримо и можда утврдимо неке конкретне кораке за решавање ситуације у јужној Сирији. Она је веома тешка и желимо да пронађемо решење за проблеме који су се тамо развили, како бисмо зауставили страдање људи. Надам се да ће данашњи разговори бити конструктивни“, рекао је јордански министар на почетку састанка у Москви.

Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. године. Решавање кризе се разматра на платформама у Астани и Женеви, а конгрес Сиријског националног дијалога, који је одржан 30. јануара у Сочију, први је покушај окупљања широког спектра учесника на једној преговарачкој платформи. Главни резултат Конгреса је одлука о успостављању уставне комисије која ће радити у Женеви.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут