Лавров: У целој јужној Сирији, паралелно са протеривањем терориста, помагаћемо у пружању хуманитарне помоћи

04-07-2018 02:34:12 | | / vostok.rs |


Оптужбе западних земаља да је током ослобађања Источне Гуте и Алепа извршено етничко чишћење су лаж, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.


„Што се тиче Источног Алепа и Источне Гуте, сећамо се да је током операције протеривања терориста из тих области у западним медијима и западним политичким круговима било много притужби да се крши међународно хуманитарно право, да се готово спроводи етничко чишћење. Све то се испоставило као лаж“, истакао је министар након разговора са јорданским колегом Ајманом ел Сафадијем.

Лавров је рекао да цивили који се враћају у јужне области Сирије не треба да се боје да ће се тамо поновити ситуација у Источној Гути.

„Не бих се бојао понављања ситуације из Источног Алепа и Источне Гуте. Прибојавао бих се понављања ситуације у Раки, где цивили и даље не могу да се врате, а они који то покушавају да ураде излажу своје животе претњи од континуиране опасности од мина“, рекао је министар.

„Сви наши предлози, укључујући и нашим америчким колегама, да се организује заједничка операција деминирања и самим тим створе услови за повратак цивила још не наилазе на позитиван одјек“, додао је он.

„Уверавам вас још једном да ћемо и у Дари и целој јужној Сирији, паралелно са протеривањем терориста, помагати у пружању хуманитарне помоћи цивилном становништву и стварању повољних услова како би се они који су напустили своје домове што пре вратили“, закључио је Лавров.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут