РТ: Кина ће узвратити САД-у тарифама у износу 34 милијарде долара

04-07-2018 03:02:24 | | фото: © Mike Ehrmann / Staff / Getty Images / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Пекинг је припремио реципрочне тарифе против Сједињених Држава, а које ће бити уведене истог дана када Вашингтон уведе своје у вредности од 34 милијарде долара кинеског увоза.

"Наше мере су индентичне, а то значи да ако САД почну 6. јула уведу тарифе, и ми ћемо", саопштио је извор у Пекингу.

"Време увођења за све почиње у поноћ."

Дана 15. јуна, Трампова администрација је саопштила да ће 6. јула увести додатних 25 посто царине на 818 кинеских производа у вредности од 34 милијарде долара.

Говорећи на дневном информативном извештају, портпарол Министарства спољних послова Кине Лу Канг је рекао да је његова земља спремна да реципрочно одговори, али није прецизирао како и када.

"Кина је спремна. Све док САД издају такозвану тарифну листу, Кина ће предузети неопходне мере како би чврсто заштитила своје легитимне интересе", рекао је Лу.

"Сједињене Државе су држе хегемонију у војном и финансијском пољу већ неколико деценија. Сада се баве економском хегемонијом", пише "Чајна дејли".

"Често су водили ратове против других суверених земаља и искориштавали доминантан утицај америчког долара на међународним тржиштима да музле друге земље. Сада покушавају да искористе свеобухватни трговински и економски рат како би обуздале нормалан развој Кине."