Русија тражи од Украјине хитно ослобађање шефа портала „РИА Новости Украјина“

06-07-2018 08:24:51 | | фото: © РИА Новости Украина/ Евгений Котенко/ vostok.rs |


Русија тражи од Украјине хитно ослобађање шефа портала
РИА Новости УкрајинаКирила Вишинског, који се 50 дана налази у притвору, изјавила је званична представница МИП-а Русије Марија Захарова.


„Данас се навршава 50 дана од када је ухапшен Кирил Вишински, главни уредник компаније која је партнер МИА ’Русија севодња‘ — Риа Новости Украјина. Сматрам да је он ухапшен на основу апсолутно измишљених оптужби о издаји државе…. Од Кијева захтевамо хитно ослобађање Вишинског и повлачење свих лажних оптужби“, рекла је Захарова.

Што се тиче инцидента са хапшењем главног уредника Спутњика Летоније, она је обећала да ће пратити ситуацију и притиске који се врше на уређивачку политику тог медија.

Раније је Национални савет за електронске медије Летоније препоручио да се не употребљава Спутњиков материјал у државним медијима, наглашавајући да „трошење новца летонских пореских обвезника на јачање Спутњика и популаризацију његовог бренда није у интересу летонског друштва“.

Подсетимо, сарадници Службе безбедности Украјине су 15. маја упали у канцеларију у којој раде дописници РИА Новости у Кијеву и извршили претрес. Истог дана у Кијеву је ухапшен Кирил Вишински, који је осумњичен за подршку самопроглашеним републикама Донбаса и за велеиздају. Суд у Херсону одредио је новинару притвор од 60 дана, без могућности пуштања уз кауцију.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут