„Нафтогас“ поднео тужбу против „Гаспрома“ за дванаест милијарди долара

06-07-2018 07:16:59 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


„Нафтогас“ је поднео тужбу против „Гаспрома“ Арбитражном Стокхолмском суду, у којој захтева да се преиспитају цене за транзит гаса од марта 2013. године. Компанија тражи 11,58 милијарди долара, саопштила је прес служба „Нафтогаса“.

„Нафтогас“ захтева да се преиспитају цене од марта 2013. године и прелиминарно процењује своја новчана потраживања на 11,58 милијарди долара, не рачунајући проценте, нагласила је компанија.

Компанија је навела да уговор о транзиту гаса између „Нафтогаса“ и „Гаспрома“ омогућава странама да захтевају преиспитивање цена, с обзиром на суштинске промене на гасном тржишту Европе, као и на то да цене нису у складу с европским стандардом.


Сума потраживања „Нафтогаса“ према „Гаспрому“ могла би да буде умањена уколико руска компанија резервише транзитне капацитете после 2019. године, саопштио је главни комерцијални директор украјинске компаније Јуриј Витренко.

„Та сума ће бити умањена ако 'Гаспром' резервише капацитете за транзит после 2019. године или ако престане да блокира транзит гаса из Средње Азије и извоз других компанија из Русије“, написао је Витренко на Фејсбуку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут