Пет разлога да Светско првенство у Русији буде запамћено као најбоље икада

06-07-2018 10:13:55 | | Артјом Дзјуба / Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs |


Верујте, главни разлог није то што се руски тим први пут у историји пласирао у четвртфинале Мундијала.

Неочекивани резултати и драматичне утакмице

Потпуни дебакл репрезентације Немачке и њен неуспех да прође групну фазу шокирали су цео свет. Актуелни светски шампиони успели су да постигну само два гола током свог бледог наступа на руском тлу.

На последњих 16 шампионата само двапут се догодило да светски шампион испадне из конкуренције најбољих 16 екипа: Бразил је испао 1966. године, када је звезда тима Пеле био повређен, а Италији се то догодило 1950. године.

И друге земље су ове године постигле неке неочекиване резултате. Аргентина је на прве две утакмице освојила само један бод. Пораз ове репрезентације од Хрватске резултатом 3:0 дуго ће се памтити. Пољска, од које се очекивало да ће заједно са Колумбијом проћи групну фазу, после само две утакмице је изгубила сваку наду на даљи пласман. Свет није могао да верује да се Бразил мучи да савлада Костарику. Шпанија је имала тешкоће против Марока, а Португалија је траљаво одиграла против Ирана.

Све ово звучи невероватно, судећи по проценама кладионица пре почетка Светског шампионата.

У групној фази само једна утакмица је завршена без голова

Први пут од 1954. године на првих 20 мечева Светског првенства није забележен резултат 0:0.

Од 48 утакмица групне фазе такмичења само једна је завршена без голова, што значи да је на шампионату пало много голова, од којих су многи били спектакуларни.

А можемо их очекивати још много више.

Више зауставног времена = драматичније утакмице

На овом турниру било је више зауставног времена него обично и самим тим више узбуђења, са 13 голова који су дати у надокнадивремена. Седам од њих су довели или до изједначења или до победе, а навијачи су до последњих секунди седели као на иглама. Такве утакмице вреди гледати!

Што се тиче мечева Шпанија-Мароко и Португалија-Иран, голови који су дати у последњим минутима одредили су који тимови иду даље.

VAR технологија даје додатну димензију

VAR технологија је коришћена први пут на Светском првенству и упркос томе што мало успорава игру, она даје додатно узбуђење. Судија сада може да провери важне одлуке гледајући успорен снимак из неколико углова како би био сигуран да је правда задовољена. Али, у неким ситуацијама, на жалост, судија и даље тај једини који одлучује.

Осим тога, први пенал на овом шампионату досуђен је након што је судија користио VAR на утакмици Француска-Аустралија.

Русија пише историју

Први пут у савременој историји Руске Федерације национална селекција је прошла у четвртфинале такмичења после историјске победе над Шпанијом.


Русија је одувала све оне који су у њу сумњали и који су је пре шампионата отписивали као инфериоран тим.

Јулија шампорова /
Russia beyond