Лавров: Довођење у опасност нуклеарног споразума са Ираном веома несмотрено и ризично

07-07-2018 11:24:08 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Земље „петорке“ (Русија, Француска, Немачка, Кина и Велика Британија) сложиле су се да су САД иступиле из Споразума о иранском нуклеарном програму са циљем да политизују ситуацију у вези с Техераном и да му поставе нове услове, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.


У петак је у Бечу одржано заседање министара земаља-потписница Споразума о иранском нуклеарном програму.

„Сви су се поново сложили да тај потез Вашингтона није био диктиран никаквим конкретним околностима, него жељом да се поново политизују процес и ситуација у вези с Ираном у целини, као и да се поставе нови услови Техерану који немају никакве везе с проблемима који се тичу иранског нуклеарног програма“, рекао је Лавров новинарима.

Према његовим речима, довођење у опасност тако важног договора „веома је несмотрено и ризично“.

Лавров је истакао да се већ испољила опасност од екстериторијалне примене санкција које су увеле САД и да су се сви сложили с тим да је то апсолутно нелегитимна пракса.

„Разуме се, ту политику је веома тешко променити и предстоји прилично озбиљна борба у трговинско-економској и политичкој сфери. У оквиру стално активног механизма експерата треба израдити методе одржавања трговинско-економских веза које неће стварати проблеме за економске оператере земаља које су остале у Споразуму“, рекао је руски министар.

Он је нагласио да је „принципијелно важно да методе трговине и организовања других економских пројеката у којима учествује Иран буду импозантног обима, јер је Иран пристао на договор у замену за потпуну либерализацију услова у којима се нашао током деловања санкција“.

Лавров је додао да је Техеран на министарском састанку у Бечу потврдио да остаје привржен нуклеарном споразуму, али да је упозорио да има право да иступи из тог договора након потеза САД.

„То значи да ће Иран наставити да сарађује с Међународном агенцијом за атомску енергију, иако је ирански министар навео да, с обзиром на једнострани потез САД и практичан слом Споразума, Иран има формално право да иступи из њега“, рекао је Лавров.

Иран и „шесторка“ међународних посредника (Русија, САД, Велика Британија, Кина, Немачка и Француска) су 2015. године потписали историјски споразум о решавању дугогодишњег проблема у вези с иранским нуклеарним програмом: усвојен је Заједнички свеобухватни план дејстава чијим је испуњавањем Иран стекао право на укидање економских и финансијских санкција Савета безбедности Уједињених нација, САД и Европске уније.

Председник САД Доналд Трамп је, међутим, 8. маја објавио да Вашингтон иступа из Споразума. Трамп је навео да се обнављају санкције Ирану, укључујући и секундарне санкције земљама које послују с Ираном.