Порошенко позвао ЕУ да се изради заједнички приступ за заустављање пројекта „Северни ток 2“

09-07-2018 10:19:06 | | фото: © Фото : Nord Stream 2/ vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко верује да пројекат "Северни ток 2" нема економски смисао, те је позвао Европску Унију да се направи заједнички приступ за заустављање његове имплементације.

"Разговарали смо о геополитичким аспектима `Северног тока 2`. Који је геополитички значај - то није профитабилни пројекат, то није економски пројекат, нема смисла са економског становишта. То је геополитички пројекат којим се покушава ослабити Украјина" - рекао је у Порошенко у Бриселу након разговора са руководством ЕУ.

Он је такође позвао ЕУ, да заједно са Украјином, изради заједнички приступ за заустављање пројекта "Северни ток 2".

"Са наше стране, предузимамо све мере да зауставимо Северни ток 2", рекао је Порошенко.

Пројекат "Северни ток 2" подразумева изградњу два крака гасовода са укупним капацитетом од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од руске обале кроз Балтичко море до Немачке. Планирано је да се нови гасовод гради поред постојећег "Северног тока".

Дозвола за изградњу већ је издала Савезна Република Немачка, Финска и Шведска. Остаје да се добије сагласност Данске.

Против изградње гасовода је иступило неколико земаља, а нарочито Украјина, која се плаши губитка прихода од транзита руског гаса, као и Сједињене Државе, који имају амбициозне планове за извоз свог гаса у Европу. Поред тога, Летонија, Литванија и Пољска заједно су саопштиле да нису одобриле изградњу гасовода. Њихови лидери су сигурни да је ово "политички пројекат".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут