„Гаспром“ изградио 66% морске деонице „Турског тока“

13-07-2018 03:36:39 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


"Гаспром" је до данашњег дана поставио више од 1230 км цеви за два крака гасовода "Турски ток", што чини 66% од укупне дужине морског дела, наводи се у саопштењу руског гасног холдинга.

У петак је у Санкт Петербургу одржан радни састанак председника управног одбора "Гаспрома" Алексеја Милера и амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Славенка Терзића, на којем је Милер информисао о напретку изградње гасовода "Турски ток". Такође, на састанку се говорило о спроведеним активностима од стране српске стране за развој националног система за пренос гаса.

Стране су размотриле питања билатералне сарадње. Конкретно, говорило се о извозу руског гаса у Србију. Према прелиминарним подацима, од 1. јануара до 12. јула 2018. године обим извоза гаса у Србију износио је 1,2 милијарди кубних метара, што је за 5,3% више у односу на исти период прошле године.

Поред тога, на састанку се разговарало пројектима које изводи "Гаспром" у Србији.

Раније је Милер саопштио би да гас кроз други крак "Турског тока" почетком 2020. године могао да крене кроз гасне системе Бугарске, Србије и Мађарске.

"Гаспром" је почео изградњу морске деонице гасовода "Турски ток" у мају 2017.године.

Морска деоница "Турског тока" ће проћи по дну Црног мора до обале Турске. Даље ће бити продужен до другетранзитнеземље.

Прва крак ће бити намењен за турско тржиште, а други за снабдевање гасом земаља јужне и југоисточне Европе. Капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара. Почетак испорука гаса планиран је крајем 2019.године.


Заменик председника Управног одбора "Гаспрома" Александар Медведев је рекао да ће компанија у блиској будућности коначно одредити пут другог крака гасовода "Турски ток" за снабдевање гасом земаља јужне и југоисточне Европе. Према његовим речима, сада се разматрају две опције у складу са процедурама ЕУ и Комисије ЕУ. Као потенцијална тржишта, он је назначио Грчку, Италију, Бугарску, Србију и Мађарску.