Емир Кустурица и „Гаспром њефт“ организују шести музички фестивал „Бољшој“

14-07-2018 12:45:33 | | фото: iskra.co/ vostok.rs |


У етно селу Мећавник 14. јула отвара се шести Фестивал руске музике „Бољшој“, заједнички пројекат познатог србског режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“. Основна идеја фестивала је подршка младим музичарима из Србије и Русије. У такмичарском програму фестивала учествује 27 младих талената из Србије, Републике Српске и региона Руске Федерације.

У току четири дана млади музичари ће се такмичити у мајсторству извођења руске класичне музике у две старосне категорије од 13 - 17 година и 18 - 25 година. О најбољима ће одлучити жири који чине председник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Према традицији културни програм „Бољшој“ фестивала чине наступи звезда класичне музике. Ове године звезда „Руске вечери“ ће бити пијаниста Денис Мацујев. Осим тога, на сцени „Бољшој“ ће наступити виолинисти Немања Радуловић, Јулијан Рахлин, Роман Симовић, а такође Симфонијски оркестар „Бољшој“ (диригент Иван Јосип). Као увек, поред наступа, познати музичари ће одржавати мастер-клас за младе таленте из Русије и Србије.

Госте и учеснике фестивала очекује специјални пројекат – музичка пратња немог филма „Шаховска грозница“ Всеволода Пудовкина у извођењу гитаристе Герија Лукаса.

„Бољшој“ је јединствена територија на којој се хармонично преплићу музички стилови, када на истој сцени наступају признати ауторитети и сасвим млади извођачи, када сви комуницирају са свима. Овде нема VIP-зона, изузетних права, звања – само слобода стваралаштва, која ствара непоновљиву атмосферу празника. Сваке године у Дрвенград долази све више младих музичара из Русије. За децу учешће на фестивалу представља веома важну етапу на стваралачком путу, догађај, који креира поглед на свет и показује безграничност и универзалност музичког језика. А сусрети са признатим звездама пружају истински јединствену могућност да се схвате тајне мајсторства“, истакао је члан управног одбора „Гаспром њефта“ Александар Дибаљ.

„Ја искрено верујем речима Фјодора Достојевског о томе, да ће лепота да спасе свет. „Бољшој“ - то је могућност за младе таленте из удаљених делова Русије и Србије да их чују и откривајући нове таленте фестивал их у неком степену упућује у живот, и ми дакле, доносимо свету још једну честицу лепоте, чинимо га бољим. Партнерство на овом пројекту са руском компанијом је исправно, јер су наше земље одавно и чврсто повезанне историјом, а у Гаспром њефту у потпуности подржавају идеју фестивала, и као и ја сигурни су да класична уметност може да буде корисна и важна у савременом свету. Зато смо заједно већ шест година, а „Бољшој“ је постао догађај, који је добро познат изван граница наших двеју земаља“, истакао је са своје стране режисер Емир Кустурица.

Фестивал руске музике „Бољшој“ под руководством режисера Емира Кустурице одржава се у Дрвенграду од 2013. године. „Гаспром њефт“ од оснивања наступа као генерални партнер фестивала, чија је основна идеја подршка младим талентима из музичких школа и академија Србије и Русије.

Број руских учесника у такмичарском програму Бољшој од 2015. године је порастао од 7 до 27. Награде фестивала – Златна, Сребрна и Бронзана матрјошка уручују се победницима две узрасне категорије: од 13-17 година, од 18-25 година.

Управо матрјошка, урађена у стилу нотних знакова – је центар визуелне концепције „Бољшоја“, која одражава јединство културних вредности два словенска народа — Русије и Србије.

Дрвенград се налази на надморској висини од 1.600 метара у планинском делу Златибора (национални парк „Мокра гора“) у Србији и представља јединствен архитектурни пројекат Емира Кустурице. Етно село је изграђено за потребе снимања филма Емира Кустурице Живот је чудо недалеко од железничке станице уске пруге, која је некад спајала Београд и Дубровник. Све улице и објекти носе називе, везане за познате људе: улица Новака Ђоковића, улица Дијега Марадоне, зграда биоскопа Стенлија Кубрика, Трг Никите Михалкова, кућа Фјодора Достојевског и друге.

Уличице поплочане каменом, дрвене кућице и мала капела, – све то ствара у Дрвенграду јединствену атмосферу, која се за време одржавања фестивала „Бољшој“ хармонично допуњава концертима класичне музике на отвореном простору.