Кина покренула поступак пред СТО против САД

16-07-2018 12:46:17 | | / vostok.rs |


Кина је данас покренула поступак у Светској трговинској организацији (СТО) у вези с намером САД да уведе додатне царине за кинеску робу са годишњим обимом од 200 милијарди долара, наводи се у саопштењу Министарства трговине Кине.


„Кина је 16. јула поднела тужбу СТО у вези са предложеним мерама за наметање додатних царина за кинеску робу коју увозе САД у вредности од 200 милијарди долара (годишње)“, наводи се у саопштењу Министарства.

Узајамне повећане царине између САД и Кине ступиле су на снагу 6. јула ове године. САД су увеле увозну царину од 25 одсто на увоз 818 врста робе из Кине укупног обима од 34 милијарде долара годишње. Као контрамеру, Кина је истог дана наметнула 25 одсто царине на увоз америчке робе у истом обиму.

Прошле недеље су америчке власти објавиле своју намеру да уведу додатне царине од 10 одсто на робу из Кине са годишњим обимом испоруке од 200 милијарди долара. Министарство трговине Кине је америчке акције назвало неприхватљивим и саопштило да Кина намерава да хитно упути додатну тужбу СТО.