РТ: Сви путеви воде ка Кини - руски гас из Арктика и Сибира ће потећи пуним капацитетом

19-07-2018 08:51:21 | | фото: © Chen Aizhu / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Снабдевање Кине гасом путем гасовода "Снага Сибира" или како се још зове "Источна рута", достиће уговорени ниво испоруке гаса за шест година.

"Снабдевање гасом кроз "Источну руту" очекује се до краја следеће године, а почетни обим ће износити пет милијарди кубних метара, а до 2024. године достиће 38 милијарди кубних метара годишње", саопштила је Кинеска национална нафтна корпорација.

Један од најдужих гасовода на свету, "Снага Сибира" има за циљ да испоруке руског природног гаса у Кину.
"Снага Сибира"је један од главних пројеката између две земље, а аналитичари кажу да би то могло помоћи Русији да постане један од главних добављача природног гаса у Кини, јер се потражња у земљи повећава.

Гасовод дужине 3,000 км биће дужи од удаљености између Москве и Лондона. За договор о гасоводу требало је више од једне деценије преговора. У мају 2014. године, "Гаспром" и
Кинеска национална нафтна корпорацијасу потписали оквирни споразум у вредности од 400 милијарди долара, који ће трајати 30 година, а на основу којег ће се у Кину годишње достављати 38 милијарди кубних метара руског гаса. У 2017. години, "Гаспром" је уложио 2,6 милијарди долара у пројекат. Ове године планира да уложи још 3,47 милијарди долара.

Према извештају Агенције за информације о енергији САД, Кина која је други највећи светски увозник природног гаса, обухватиће најмање четвртину укупног светског пораста потрошње природног гаса у периоду од 2015. до 2040. године.

Руски арктички регион такође ће бити главни извор гаса за Кину. У четвртак је извршни директор руског произвођача гаса "Новатек", Леонид Микелсон најавио да ће друга фаза фабрике течног гаса "Јамал" бити покренута почетком августа. Према његовим речима, изградња се реализује брже од планираног, а почетком наредне године пројекат ће бити пуштен у пуном капацитету.

Контролни удео у предузећу припада руском енергетском предузећу "Новатек".