„Нафтогаз“ саопштио услов за делимичан споразум са „Гаспромом“

20-07-2018 12:28:54 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


"Нафтогаз Украјине" спреман је за поравнање само у новом судском поступку са "Гаспромом", рекао је комерцијални директор компаније Јуриј Витренко.

Он је рекао да по већ донетој одлуци Суда, споразум није могућ.

"То је чак и у супротности суштине споразума. До њега је требало доћидо доношења коначне одлуке суда. Сада је касно тражити споразум по том питању" написао је Витренко на фејсбуку.

У исто време, у новом поступку пред судом у Стокхолму украјинска компанија нуди "Гаспрому" да вансудски плати 12 $ милијарди долара за накнаду по новој тужби за транзит гаса.


"Наши захтеви су разумни, уверени смо у наш правни положај. Ако "Гаспром" жели "пријатељску нагодбу" пред новим арбитражним поступком, он нам може уплатити", саопштио јеон.

У уторак је руски министар енергетике Александар Новака рекао да се током трилатералних разговора у Берлину уз учешће Комисије ЕУ разговарало о питању решења спора између "Гаспрома" и "Нафтогаса" пред судом у Стокхолму.Напоменуо је да ниједна одлука о овом питању није донета, али се могу вратити разговорима у октобру.

Раније је шеф "Нафтогаза", Андреј Кобољев, изразио спремност да размотри предлоге Русије за споразум о поравнању, под условом да се не ометају преговори о новом уговору о гасном транзиту.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут