ММФ: Отпорност финансијског сектора се побољшала

25-07-2018 08:58:13 | | / vostok.rs |


Србија је успела у отклањању макроекономских неравнотежа, а отпорност финансијског сектора се побољшала, што се одразило на раст домаћих и страних инвестиција и економски опоравак, објавио је данас Међународни монетарни фонд.


У извештају на 84 стране, постављеном на званичном сајту те институције поводом одлуке Одбора извршних директора ММФ-а да Србији одобри нови програм сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (ПЦИ) у трајању од 30 месеци, наводи се да ће нови програм бити успешна надградња стенд-бај аранжмана из предострожности, који је закључен у фебруару ове године.

„Србија је одлучила да учврсти успех свог стенд-бај аранжмана из предострожности из периода 2015-2018. године са новим програмом економских реформи, који је усмерен на јачање институција и побољшање конкурентности ради остваривања бржег раста, што је од кључног значаја за обезбеђивање одрживог раста и брже усклађивање са животним стандардима у ЕУ“, наводи се у изјави заменика генералног директора ММФ-а Тао Џанга.

Нови програм, напомиње, има за циљ очување јаке фискалне позиције и предвиђа наставак смањења јавног дуга Србије, али и мере за побољшање раста.

Србија је, како се наводи у извештају, повратила фискалну одрживост, успевајући да постави јавни дуг на силазну путању, док монетарна политика држи инфлацију под контролом, пружајући истовремено подршку економском опоравку.

Ипак, сматра ММФ, изазови остају како би Србија остварила снажан, инклузиван и одржив раст који јој је потребан за брже приближавање стандардима ЕУ.

Заменик генералног директора ММФ-а истиче и да Србија наставља да остварује напредак на плану избора, процене и припреме инфраструктурних пројеката, док би циљане пореске мере могле подстаћи инвестиције и запошљавање и смањити неформални сектор.

Наводи и да напори за смањење проблематичних кредита (НПЛ) дају добре резултате, али да је потребна већа пажња како би се решиле проблематичне активе јавних финансијских институција, укључујући развојне агенције и Агенције за осигурање депозита.

Од изузетне важности ће, како истиче, бити и решавање слабости које је идентификовало Међународно тело за борбу против прања новца (ФАТФ), као што су борба против прања новца и финансирања тероризма, како би се осигурао наставак прилива страних инвестиција и унапређење пословне климе.

„Структурне и институционалне реформе ојачаће постепено потенцијални раст Србије, помажући земљи да се припреми за приступање ЕУ“, изјавио је Џанг.

Наводи и да су приоритети ПЦИ унапређење пореске администрације и управљање јавним инвестицијама, креирање боље пословне климе, смањење неформалног сектора и промена улоге државе у правцу потпуно тржишне економије.

Како се истиче у извештају, нови програм има за циљ да очува макроекономску и финансијску стабилност и да допринесе бољем спровођењу амбициозног програма структурних и институционалних реформи, ради остваривања бржег и инклузивнијег раста, креирања радних места и бољег животног стандарда.

Ревизије програма ће бити полугодишње, а иако ПЦИ не предвиђа коришћење финансијских ресурса ММФ-а, успешно закључење ревизија програма помоћи ће наставак снажних структурних и макроекономских реформи којима је Србија посвећена, наводи међународни кредитор.

Танјуг