Математичари остварили историјски успех у Румунији

25-07-2018 04:50:12 | | / vostok.rs |

У конкуренцији од готово 600 такмичара из 107 држава, средњошколци из Србије остварили су историјски успех у Румунији освојивши шест медаља на Међународној олимпијади из математике.


У конкуренцији од готово 600 такмичара из 107 држава, средњошколци из Србије остварили су историјски успех у Румунији освојивши шест медаља на Међународној олимпијади из математике.

Од тога су две златне, две сребрне и две бронзане медаље.


Тим Србије чинио је пет ученика Математичке гимназије и једног ученик из Гимназије “Јован Јовановић Змај” из Новог Сада. Злато су освојили Алекса Милојевић и Павле Мартиновић, сребро Игор Медеведев и Јелена Иванчић, док је бронза припала Јовану Торомановићу и Николи Павловићу.

“Још увек не могу да верујем! Освајање златне медаље на овом такмичењу је одувек представљало неки недостижан циљ”, прича са поносом Павле Мартиновић, ученик Математичке гимназије из Београда, власник златног одличја са једног од највећих интернационалних такмичења из математике. И његов друг Алекса Милојевић, такође освајач златне медаље, није крио своје задовољство оствареним успехом. “Златна медаља сама по себи представља круну досадашњег рада и напретка и његов необорив доказ. С друге стране, она на јединствен начин представља не само математички напредак кроз који сам прошао, већ цео један период живота у коме сам тежио том успеху”, рекао је он. Ови млади математичар који су на такмичење отишли уз подршку Нафтне индустрије Србије, на међународном такмичењу наступали су, захваљујући пласману на срспкој математичкој олимпијади. Они истичу да такмичење у Румунији није било ни мало лако. “Ове године конкуренција је била изузетно јака. Задаци су били мало лакши него уобичајено, али свакако се не могу окарактерисати као „лаки, јер је сама израда задатака трајала два дана по четири и по сата“, кажу Павле и Алекса.

Њихов колега Игор Медведев, ученик четврте године Математичке гимназије у Београду, и освајач сребрне медаље на међународном такмичењу из математике, такође није крио импресије. “За мене, с обзиром да сам завршио четврти разред, ово такмичење представља кулминације вишегодишње такмичарске „каријере“, и зато ми је било посебно. Кроз оваква такмичења сам упознао много добрих пријатеља, како из земље тако и из иностранства и ово је била прилика да се видим са њима, али и да упознам пуно нових људи, које ћу сретати на универзитету, у математици али и генерално у животу” наводи овај млади матурант, који намерава да своје даље школовање у области математике настави у Америци на Принстон Универзитету.

Професор Бојан Башић, вођа тима србских шампиона са поносом истиче велики успех који су млади математичари остварили у Румунији. “Наши ученици су још једном доказали да је у Србији наука капитал који треба нарочито неговати и подстицати на развој код младих људи, будући да је потенцијал који они поседују далеко изнад неког можда очекиваног нивоа спрам величине Србије и њеног положаја у свету”, наводи Башић уз напомену да је остварени успех историсјки.“Овогодишњи биланс од освојене две златне, две сребрне и две бронзане медаље најбољи је у историји наше земље, прецизније, само се још једном десило да се такмичари врате с две златне медаље, још далеке 1974. године”, истиче Бешић и додаје да би успеси младих ученика требало више да се вреднују, будући да је њихов мотив једино сопствена сатисфакција урађеним задацима и оствареним пласманом, што читав учинак чини још невероватнијим. “Компанија НИС представља један од изузетака, јер већ дужи низ година показује да уме да цени праве вредности, и подршка коју добијамо нам је врло значајна и захвални смо на томе” закључује професор Башић.

Иначе, екипе математичара, хемичара и физичара до сада су нашој земљи донеле 70 медаља на светским такмичењима. У наредном периоду следе међународна такмичење из физике у Лисабону од 21. до 29. јула, односно из хемије од 19. до 29. јула у Словачкој и Чешкој, где ће наше екипе имати прилику да се такмиче са најбољима и понове успехе младих математичара.