Путин: Чланице БРИКС-а се заједнички супротстављају свим најопаснијим изазовима и претњама

26-07-2018 04:07:56 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изјавио је да рачуна на то да ће филијала развојне бранке БРИКС бити отворена у Русији у скоријој будућности.


„Подржавам идеју отварања регионалних филијала банке, а с тим у вези водимо преговоре и са Бразилом“, рекао је он.

Истовремено, након Бразила, оценио је Путин, биће покренути преговори и да се филијала те банке отвори на територије и Руске Федерације.

Путин је рекао да рачуна подршку земаља БРИКС-a када је реч о руској кандидатури да се у Јекатеринбургу одржи изложба „Ворлд експо 2025“.

„Међу кандидатима нема земаља из Индије, Кине, Бразила и Јужне Африке. Поштовани пријатељи, надам се да можемо да рачунамо на вашу подршку, односно на подршку БРИКС-а“, додао је.

Говорећи о самој оргнаизацији, Путин је рекао да су њени темељи базирани на идејама бившег председника Јужне Африке Нелсона Менделе

„Мислим да имамо пуно право да кажемо да идеје Менделе леже у основи БРИКС-а. Управо на тим принципима градимо нашу сарадњу, која је прерасла у право стратешко партнерство“, истакао је.

Према његовим речима, чланице БРИКС-а се заједнички супротстављају свим најопаснијим изазовима и претњама које штете миру и стабилности, сарађују када је реч о борби против тероризма, екстремизма и трговине наркотицима.