Москва: Одбијање САД да учествују на састанку о Сирији покушај дискредирције

30-07-2018 06:24:02 | | фото: © Сергей Бобылев/ТАСС/ vostok.rs |


Москва сматра да је одбијање Вашингтонада учествује на састанку о Сирији у Сочију покушај да се дискредитује Астански формат, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

„У неспремности САД да у Сочи упуте своје представнике видимо тежњу да се умањи значај астанског формата и дискредитује спровођење тих посредничких напора за решавање ситуације у Сирији, које Вашингтон не може да стави под своју контролу“,

"И позив Сједињених Америчких Држава да се у први план стави женевска платформа, између осталог и под изговором подршке Стафану де Мистури, специјалном изасланику генералног секретара УН за Сирију, изгледа веома смешно с обзиром на заинтересованост тог представника УН да лично учествује на догађају у Сочију“, додала је Захарова.

Према њеним речима, одбијање америчке стране да пошаље своје представнике на 10. међународни састанак о Сирији у астанском формату који се одржава у Сочију 30. и 31. јула, изазива жаљење.

У понедељак су у Сочију почели дводневни преговори на високом нивоу између гараната примирја у Сирији (Русија, Иран и Турска). Главне теме су формирање сиријске уставне комисије, ситуација у зонама деескалација и повратак избеглица и друга хуманитарна питања, укључујући размену заробљеника и других лица која држе стране у сукобу.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут