Медведев: Русија није планирала да војно порази Грузију 2008. године

07-08-2018 11:42:01 | | фото: © РИА Новости / Саид Гуциев/ vostok.rs |


Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да циљ руских војних дејстава 2008. године није био пораз Грузије, те да је његова одлука била правилна.

Грузија је у ноћи 8. августа 2008. испалила више ракета из ВБР-ова "Град" на Јужну Осетију, а грузијске трупе су напале и уништила део главног града - Цхинвала. Русија је ради одбране Јужне Осетије, од којих су многи становници држављани Русије, послала трупе у републику и после пет дана борбе грузијске трупе су избачене из региона.

Москва је 26. августа 2008. године признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. После тога, обустављени су дипломатски односи између две државе. Руски лидери су више пута саопштили да признавање независности две бивше грузијске аутономне области одражава постојећу реалност, те да није предмет ревизије.

У интервјуу за "Комерсант", одговарајући на питање о томе зашто су руски тенкови стали на неколико десетина километара од Тбилисија, Медведев је саопштио циљеве војне интервенције.

"Зато јер је циљ био да се избаце грузијске снаге из Цхинвала и да се врати ред, као и да се спречи даља ескалација насиља. Циљ није био да се порази Грузија или казни (тадашњи грузијски председник Михаил) Сакашвили. Мислим да сам урадио праву ствар када сам одлучио да покажем уздржаност и да се форсирају даља војна дејства", рекао је руски премијер, који је тада био председник Русије.