Пекинг: СТО, УН и друге организације неопходно усавршити и реформисати

09-08-2018 12:25:25 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Премијер Државног савета Кине Ли Кећијанг изјавио је у среду, током састанка с председницом 73. седнице Генералне скупштине Уједињених нација Маријом Фернандом Еспиноза Гарсез, да УН и Светска трговинска организација треба да се реформишу, али и да треба сачувати постојећи поредак у свету.


„СТО, УН и друге организације неопходно је усавршити и реформисати, али то не значи да треба рушити и почињати од нуле. Неопходно је спровести реформе, уз очување поретка успостављеног након Другог светског рата, на основу важних принципа, као што су Повеља УН и слободна трговина“, изјавио је Ли Кећијанг, а пренело Министарство спољних послова Кине.

Председница Генералне скупштине УН је навела да „Уједињене нације намеравају да сарађују с Кином и свим другим земљама, ради очувања поретка заснованог на правилима и утврђеним принципима, ради унапређивања слободне трговине у оквирима међународног законодавства и правила Светске трговинске организације, као и да унапређују економску глобализацију погодну за све и да се заједно са свим странама супротстављају изазовима и да доприносе миру, стабилности, развоју и процвату у целом свету.