САД помоћи Македонцима да „науче да разликују веродостојне информације од лажних“

09-08-2018 12:32:24 | | / vostok.rs |


Америчка владина агенција за међународни развој (УСАИД) спремна је да издвоји пет милиона долара за повећање „медијске писмености“ македонског становништва и обучавање локалних новинара. У документу УСАИД наведено је да ће САД помоћи Македонцима да науче да „разликују веродостојне информације од лажних“.

Разлог за покретање новог пројекта је, како је наведено, „ширење дезинформација“ у региону, које, према мишљењу Вашингтона, наводно подстиче Русија.

„Последњих година у Македонији је интензивирана делатност ширења дезинформација. Узор за такву кампању, коју вероватно подржава Русија, јесу напори недемократских режима у другим земљама у региону. Током претходне власти, дезинформационе кампање у Македонији постале су уобичајена појава, распламсале су погубну подељеност у друштву и изазвале свеопшту збуњеност и разочарање у демократске процесе и вредности у целини“, наведено је у документу.

Према оцени УСАИД, дезинформационе кампање се настављају на Балкану и у 2018. години, због чега је неопходно да се реализује нови пројекат за јачање медијске писмености македонског становништва.

„Европски савет за међународне односе очекује да ће 2018. године почети ’нова руска кампања‘ усмерена на земље Балканског полуострва“, наведено је у документу.

Становништво тих земаља, према наводима УСАИД, није оспособљено да разликује истините информације од лажних.