Амбасада РФ: САД увеле драконске санкције против Русије под лажним изговором

09-08-2018 12:42:31 | | фото: © РИА Новости / Алексей Агарышев/ vostok.rs |


САД су увеле „драконске“ санкције против Русије под лажним изговором, саопштено је из амбасаде Русије у САД-у.


Санкције су, како се објашњава, уведене због наводне умешаности Русије у тровање бившег обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Великој Британији, иако Америка није представила никакве чињенице и никакве доказе.

Нота са новим ограничавајућим мерама уручена је представнику Русије у Стејт департменту, али када је он поставио питање због чега су те мере уведене, амерички званичници су одбили да одговоре позвавши се на клаузулу конфиденцијалности.

Нове америчке санкције Русији због наводне употребе хемијског оружја у британском Солсберију ступиће на снагу 22. августа, саопштио је претходно Стејт департмент САД.

Први пакет нових санкција САД, које су уведене поводом инцидента у Солсберију, подразумевају потпуну забрану извоза електронских уређаја и опреме двојне намене у Русију.

Други пакет санкција, уколико Русија не буде гарантовала да неће користити хемијско оружје у будућности, могао би да укључи смањивање нивоа дипломатских односа, забрану летова у САД руској авио-компанији „Аерофлоту“ и готово потпуни прекид америчког извоза.