Захарова: Став Русије по питању Косова доследан и заснован на међународном праву

10-08-2018 01:34:43 | | фото: © Станислав Красильников/ТАСС/ vostok.rs |


Русија је доследна, а Москва ће поштовати одлуку Србије по питању Косова и Метохије, поручила је у Београду директор Департмана за инфомисање и штампу Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова је у Београду рекла да је став Русије по питању Косова доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства.

"Ми не одступамо од тог доследног става", рекла је Захарова на заједничкој прес-конференцији у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

На питање какав је став Русије када је у питању разграничење, Захарова је најпре узвратила контрапитањем: "Ви нећете имати проблема са тим?"

Затим је додала да ће се Русија понашати с поштовањем према одлуци србског народа.

Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни, рекла је Захарова.

Додала је да је то важан квалитет, нарочито у савременом свету када се обесцењују међународни споразуми и постају "парче папира".

Доследност је повезана и са питањем Косова, рекла је Захарова и додала да се њихов приступ заснива на поштовању међународног права, суверенитета Србије и то, додаје, знају и у Београду.

Напоменула је да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије.

Захарова је поновила да став Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и Резолуцију 1244.

Поручује да Русија неће прихватити три ствари – а то су да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случај у Европи и да се "изврћу историјска сећања".