Вучић: За Немце је Косово готова ствар и припада Албанцима

14-08-2018 02:20:21 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба Минобороны РФ/ vostok.rs |


Немачка нас је већ "разграничила" оног тренутка када је признала целовито, суверено и недељиво Косово, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у одговору на питање како види став канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница на Балкану.

Вучић је истакао да то није ново, те да ће он наставити да се бори да нешто учини и добије за Србе и за Србију.

Изразио је чуђење што је део јавности изјаву Меркел схватио као неку нову поруку.


"Шта значи то што је Меркел рекла? То што је рекла значи само да нас је она већ "разграничила" тако што је цело Косово независна држава", рекао је Вучић и додао да то људи треба да имају на уму.

"Они који су радују њеној изјави треба да знају да је за Меркел, као и за цео западни свет, са малим изузецима, да сви они сматрају Косово и Метохију целовитом, сувереном и недељивом територијом и да та територија припада Албанцима у Приштини, да нема никакве везе са Србијом", додао је и указао да само из нашег угла постоји питање - чије је Косово?

"Из њиховог угла је то заврсена ствар", рекао је Вучић.

Председник је рекао да му је став Ангеле Меркел познат десет година, да је увек исто говорила и да ништа није променила, али да није ни он.

Али, подвукао је, он ће наставити да се бори за Србе и Србију.

"А, ови који се залажу за независно и целовито Косово нека наставе да раде свој посао", рекао је Вучић и додао да ће Срби да се изјасне, па можда и гласају за то.

Вучић је, одговарајући на питање новинара након посете Војнотехничком институту, подсетио да је увек говорио да Немачка има другачији погледа на Косово од нас.

Истакао је да људи не треба да мисле да се из њиховог угла не спори чије је Косово, да ли наше или њихово.

„Из њиховог угла то је јасно. Због тога ме је зачудила хистерија код дела људи у Србији. Разумем Соњу Бисерко, Саву Јањића, Раду Трајковић,а који су увек били за самостално Косово, далеко од Србије. Ту се ништа није ни променило. Ни код једног од њих. Исту политику су водили и воде данас.

Неко је требало да каже да је то њихова политика, да се они залажу за албанско независно Косово. Зато су се борили против тога да Србија било шта добије", казао је он.

Вучић је рекао да су се после укључили неки други, који су томе допринели да цело Косово припада неком другом.

„Моја кривица је што сам се борио и имао храбрости да Меркел, Путину и Пенсу, Макрону и сваком другом тражим нешто више за Србе и Србију. Да кажем да та граница на Јарињу и Брњаку није државна граница. Извињавам се што сам се дрзнуо да се борим за свој народ", рекао је он додајући да су га убедили да је хтео да да Косово.

„Ви сте дали и тражили само потрвду да је Косово независно", нагласио је Вучић.

Указао је да немачка канцеларка од 2008. када је признала Косово није мењала позицију.

„Друго је што сам се трудио да поправим положај Србије и Срба да дођем у позицију да смем да тражим нешто. Један званичник ми је у шали једном рекао за то што тражим„да ниси ти пуцали би у тебе". Мене поштују, а да је неко други тражио сасвим би лошије прошао", казао је предсендик Србије.

Рекао је да је његов грех изгледа што се бори за свој народ, што се борио и што ће се борити и даље. Указао је да су неки личне и партијске интересе, као и жељу за богаћење стављали испред интереса Србије.

„Баш их брига хоћемо ли да имамо Копаоник, Газиводу, Ропотово у Србији. Њих интересују само паре", казао је он. Вучић је, на питање новинара да ли ће се даље борити за разграничење, рекао да ће се борити и даље и да ће питати даље шта може да учини за Србију.

С тим у вези је упитао је: јесмо ли сад добили одговор од Меркелове, са којим су задовољни они које подржавају неке телевизије, према којем је све завршено и имамо целовито независно Косово.

„По хиљадити пут је жена јасно рекла да је разграничење постигнуто. Шта ћу ја мали онда. Куд ћу ја против Раде Трајковић и Саше Јанковића, Ђиласа, Обрадоића и свих других, и још Меркелова каже да је завршнео са разграничењем. Идем да се борим и питам да ако могу нешто да учиним за Србију, могу", казао је он.

„Очигледно је сада да ће ово да траје много дуже него што су неки планирали. Да ће за два три месеца бити завршено, готово заборавите", поручио је Вучић.

ТАНЈУГ