РТ: Русија предлаже Турској замену долара домаћим валутама у међусобној трговини

15-08-2018 10:30:42 | | фото: Ozan Kose © / AFP / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Москва је и даље заинтересована за трговину са Анкаром у домаћим валутама, кориштењем руске рубље и турске лире, саопштио је Кремљ. Обе валуте падају према долару, а лира свакодневно поставља нове рекордне падове.

"Питање коришћења националних валута у билатералним трговинским пословима је тема која је руска страна поставила одавно и доследно на различитим нивоима, укључујући и на највишем нивоу", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"То је оно чему тежимо у билатералним, трговинским и економским односима, и оно што се више пута помињало на билатералним руско-турским преговорима", додао је он.


Лира се пала на рекордно низак ниво - 7,20 у односу на ранијих 6,16, након најаве нових америчких санкција. Вашингтон је почео примењивати економски притисак на Анкару након затварања америчког пастора Ендруа Брунсона у Турској. Брунсон је оптужен за помагање неуспелом војном удару 2016. године. Прети му казнаод 35 година затвора.

САД су такође прошле седмице увеле нове санкције против Русије због тровања двојног агента Сергеја Скрипаља. Вашингтон је одбио да обезбеди било који доказ да поткрепи наводе о одговорности Москве за тај инцидент. Руска рубља пала је на најнижи ниво од 2016. године према долару након ове вести.

Према речима портпарола Кремља, финансијска и економска ситуација у Турској још није утицала на имплементацију заједничких пројеката са Русијом.


"Не знам да ова ситуација може на неки начин утицати на развој пројеката. Све се наставља као и обично,", рекао је Песков новинарима.