РТ: Гугл признао да прати кориснике и када је искључена опција историја „историја локације“

17-08-2018 11:12:25 | | фото: © Dado Ruvic / Reuters / RT/ vostok.rs |


Гугл је потврдио да и даље прати кориснике чак и након што се искључи поставка "Историја локације" на уређају. Објашење долази само један дан након што је оваква пракса откривена у истраживању АП-а.

У објашњењу се помиње страница помоћи за "историју локације", коју је Гугл променио у четвртак. Некада погрешан текст промењен је тако да сада пише: "Ово подешавање не утиче на друге сервисе за локацију на вашем уређају" и упознати сте да "неки подаци о локацији могу бити сачувани као део ваше активности на другим сервисима, као што су `претраживање` и `мапе`."

На страници је траније стајало да "када искључите историју локације, места која на идете више нису ускладиштена".

Промена долази чак иако је портпарол компаније Гугле саопштио у среду да је компанија пружила "јасне описе" свих Гуглових алата који могу сачувати локације корисника.

Иземадолази дан након што је АП открио у извештају да Гугл заиста и даље прати кориснике када је функција "Историја локације" искључена. Новинска агенција је истраживала ово питање након што је К. Шанкари, дипломирани истраживач на Универзитету Берклеј саопштила о томе како ју је уређај упућивао на оцену недавне посете тржном центру "Кол" упркос томе што је функција "историје локација" онемогућена. Тврдње АП су касније потврдили и истраживачи за компјутерске науке на Универзитету Принстон.

Иако је могуће потпуно онемогућити праћење локације, то је много компликованије него што је Гугл у почетку наводио. Корисници морају ручно да обришу маркере означених локацијеа, при чему сваки од њих треба изабрати и избрисати појединачно, осим ако не желите да избришете истовремено сву сачувану активност.