РТ: Турска поднела жалбу СТО-у против тарифа САД

20-08-2018 05:39:54 | | фото: © Darley Shen / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Турска је поднела тужбу Светској трговинској организацији (СТО) против америчких тарифа за турске производе од челика и алуминијума.

"Турска је затражила консултације са СТО због спора са Сједињеним Државама о додатним увозним царинама које су наметнуле САД за производе од челика и алуминијума. Захтев је достављен члановима СТО 20. августа ", наводи се у саопштењу СТО.

У свом захтеву, Турска је саопштила да су САД прекршиле правила о слободној трговини када су у првој половини године наметнуле царине од 25% на челик и 10% на увоз алуминијума према ​​већини земаља. Према подацима Анкаре, њихово повећање представља додатно кршење закона.

10. августа амерички председник Доналд Трамп је удвостручио тарифе на челик и алуминијум из Турске, до 50 и 20 посто, због хапшења америчког држављанина. Амерички пастор Ендрју Брансон је оптужен за тероризам у Турској, те се суочава са казном од 35 година затвора због наводне улоге у неуспелом државном удару 2016. године.

Прошле седмице, Анкара је повисила тарифа на 22 америчка производа, од аутомобила до дувана.

Према правилима СТО, Анкара и Вашингтон сада имају 60 дана да реше спор кроз преговоре. Ако разговори пропадну, СТО ће одлучити о спору.