Шеф НАСА-е: Космичке снаге преко потребне како би заштитиле навигационе системе

27-08-2018 08:24:25 | | фото: © Фото : Роскосмос/Антон Шкаплеров/ vostok.rs |


Шеф америчке космичке агенције НАСА Џим Брајденстајн саопштио је да су космичке снаге САД-у преко потребне како би заштитиле навигационе системе џи-пи-ес од напада, али и како би осигурала непрекидан рад америчког банкарског сектора.

Како је оценио, онеспособљавање америчких сателита представља егзистенцијалну претњу, због чега су америчке космичке снаге потребне више него икада.

„За сваку банкарску трансакцију потребан је синхронизовани сигнал од џи-пи-еса. Другим речима, уколико џи-пи-ес не ради, неће радити ни банкарски систем. Све ће стати“, истакао је он.


Слична ситуација је и са снабдевањем електричном енергијом, навео је, будући да се сви ти системи регулишу синхронизованим сателитским сигналом.

Према мишљењу Брајденстајна, противници САД тренутно раде на повећању потенцијала, како би САД ограничиле доступ свемиру, самим тим, како је рекао, НАСА у потпуности подржава формирање космичких снага.

Претходно је о томе говорио и председник САД Доналд Трамп, који је рекао да је неопходно издвојити средства за стварање америчких космичких снага, како би се осигурала лидерска позиција Америке у том домену.