Председник Парламента Крима: Кијевски режим сада систематски терорише Донбас

02-09-2018 11:15:15 | | фото: © РИА Новости / Игорь Маслов/ vostok.rs |


Украјина угрожава безбедност Русије и њених грађана, изјавио је председник Парламента Крима Владимир Константинов.


Према његовим речима, убиством лидера Доњецке народне републике Александра Захарченка кијевски режим је прешао црту „после које више није могуће игнорисати његову бандитску, терористичку природу“.

„Наступио је тренутак када више нема никакве могућности да се чека да фамозна светска заједница прозре, да се освести због све веће опасности од украјинске терористичке државе, од постојања у близини својих граница територије на којој нема владавине права и којом влада злочиначка произвољност. Дошло је време за одлучна дејства. Огромна база тероризма, формирана непосредно крај наших граница, угрожава и саму безбедност Русије и њених грађана. Ликвидирање те опасности је директна обавеза наше државе“, написао је Константинов на својој страници на Фејсбуку.

Према његовим речима, Русија има успешно искуство у приморавању агресора на мир.

„За почетак, међутим, дошло је време да се преиспита све што се у Украјини догодило током протекле четири године и да се преиспита званичан однос према питању легитимности владајућег режима у Украјини“, навео је Константинов.

Захарченко је погинуо у петак, 31. августа, у експлозији у ресторану „Сепар“ у центру Доњецка, а министар за приходе и порезе самопроглашене републике Александар Тимофејев тешко је рањен. Од експлозије је погинуо је и Захарченков телохранитељ.

Према наводима Министарства за ванредне ситуације ДНР, повређено је 11 људи, а власти ДНР су инцидент окарактерисале као терористички чин.

Вршилац дужности лидера ДНР Дмитриј Трапезников је рекао да је ухапшено неколико људи који су осумњичени да су учествовали у убиству. Они су потврдили да је реч о диверзији Кијева. Служба безбедности Украјине је негирала оптужбе да је умешана у убиство.

Политику Украјине према Криму Константинов је квалификовао као геноцид.

„Они су повели економски рат против Кримљана, покушавајући да нас угуше својим блокадама, разарајући комуникације које воде ка полуострву, прекидајући доток воде, струје, хране. Нека све те блокаде пропадну, али сама чињеница злочина, који међународно право квалификује као геноцид, то неће отклонити“, навео је Константинов.

Он је, такође, оценио да су кијевске власти Азовско море претвориле у пиратски залив.

„Кијевски режим сада систематски терорише Донбас артиљеријским и терористичким нападима, покушавајући да пошаље своје диверзанте на Крим. Кијев је претворио Азовско море у пиратски залив, при чему се пиратске акције остварују уз помоћ државних структура Украјине“, навео је председник Парламента Крима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут